Uutiset

Pentukuolleisuustutkimukset

20.07.2017

NORWICHINTERRIEREIDEN PENTUKUOLLEISUUSTUTKIMUS ja KAIKEN IKÄISTEN NORWICHIN- JA NORFOLKINTERRIEREIDEN SAIRAUDEN SYYN SELVITYS, TÄRKEÄÄ TIETOA MUUTOKSISTA!

Norwichinterriereiden pentukuolleisuus tutkimus jatkuu edelleen Eviran Seuraeläinpatologian laboratoriossa ja yhteistyössä Helsingin Yliopiston ja Folkhälsanin Koirien geenitutkimusryhmän kanssa. Norwichien pentukuolleisuuden selvittämisessä olemme päässeet isoja harppauksia eteenpäin ja yhteistyön tarkoituksena on löytää taustalla olevat geenivirheet. Osa ruumiinavauksissa todetuista pennun menehtymisen aiheuttaneista muutoksista vaikuttavat olevan perinnöllisiä. Geneettiset tutkimukset ovat meneillään ja tuloksista tullaan informoimaan tutkimuksen edetessä. Löydettyjen geenivirheiden avulla pystytään selvittämään menehtymisen aiheuttavia solutason mekanismeja. Geenivirheiden löytäminen myös mahdollistaa geenitestin kehittämisen jalostuksen avuksi, jolloin sairaiden pentujen syntyminen voidaan estää. Geenitutkimuksissa hyödynnetään sekä Eviraan että Koirien geenitutkimusryhmälle lähetettyjä näytteitä.

Mikäli pentu menehtyy voi kasvattaja edelleen halutessaan lähettää sen Eviran Seuraeläinpatologian laboratorioon tutkittavaksi. Ruumiinavauksella voidaan myös selvittää kaiken ikäisten Norwichin – tai Norfolkinterrierin sairauden / kuolinsyytä omistajan niin halutessa. Patologisanatomiset tutkimukset ovat maksullisia. Näytteistä tehtävät jatkotutkimukset ovat kasvattajalle / omistajalle maksuttomia. Tutkimuksessa eläimelle tehdään täydellinen ruumiinavaus ja sen yhteydessä otetaan talteen DNA-näyte geneettisiä tutkimuksia varten. Patologisanatomisen tutkimuksen jälkeen omistajalla on halutessaan mahdollisuus saada eläimelle maksullinen yksilötuhkaus ja omistaja saa kirjallisen tutkimusselostuksen. Kaikki aineisto ja yhteydenotot tutkimuksen tekijöihin ovat luottamuksellisia.

Oheisista linkeistä löytyy lisää tietoa Evirassa tehtävistä tutkimuksista ja hinnasto.

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/harrastuselainten-hyvinvointi-ja-terveys/

https://palvelut2.evira.fi/hinnasto/lista.php?source=1&order=a

Miten toimia, kun pentu kuolee tai syntyy kuolleena ja haluatte lähettää sen tutkittavaksi?

Tutkittavaksi lähetettävä pentu tulisi toimittaa mahdollisimman nopeasti, jäähdytettyinä, sanomalehteen käärittynä kylmävaraajalla varustetussa kylmälaukussa tai laatikossa, joko Matkahuollon kautta osoitteella, Evira, Seuraeläinpatologia, Matkahuolto, Helsinki, tai pennun voi myös itse tuoda tutkittavaksi, Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki.

Pennun mukana tulee olla täytettynä Evira.fi sivuilta saatava seuraeläinten ruumiinavauslähete

https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elaimet/elaintautitutkimus/

Mikäli lähetteen käytössä on ongelmia, voitte liittää mukaan vapaamuotoisen kirjeen, jossa kerrotte mahdollisimman yksityiskohtaisesti nartun synnytyksestä, pennun oireista, mahdollisesta lisäruokinnasta ja lääkityksistä.

Mikäli pentu tai pennut kuolevat viikonlopun aikana, tulisi ne säilyttää jääkaappilämpötilassa ja lähettää / toimittaa Eviraan seuraavana arkipäivänä.

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Kati Dillard, kati.dillard(at)evira.fi,  tel. 050 5695964 

Marjukka Anttila, marjukka.anttila(at)evira.fi

Marjo Hytönen, marjo.hytonen(at)helsinki.fi, tel. 029 4125779

Hannes Lohi, hannes.lohi(at)helsinki.fi

08.10.2018Pikku NN Show 20.10.2018 - Koiramäärät
05.10.2018Sähköinen terveyskysely NN roduille avattu
08.08.2018Pikku NN Show 20.10.2018 - Ilmoittautuminen avattu
11.07.2018Trimmauskurssit Helsingissä ja Turussa
10.06.2018Näyttelytulokset ERI 10.6.2018
05.06.2018Norwichien nielututkimukset alkavat
29.05.2018Aikataulu julkaistu - NN ERI 10.6.2018
22.05.2018Mikä on EU:n uusi tietosuoja-asetus?
07.05.2018Luokkavoittajille upeat palkintokortit
02.05.2018Erikoisnäyttelyn 10.6.18 ruusukkeet ovat saapuneet

Siirry arkistoon »