Uutiset

Pentukuolleisuustutkimukset

20.07.2017

NORWICHINTERRIEREIDEN PENTUKUOLLEISUUSTUTKIMUS ja KAIKEN IKÄISTEN NORWICHIN- JA NORFOLKINTERRIEREIDEN SAIRAUDEN SYYN SELVITYS, TÄRKEÄÄ TIETOA MUUTOKSISTA!

Norwichinterriereiden pentukuolleisuus tutkimus jatkuu edelleen Eviran Seuraeläinpatologian laboratoriossa ja yhteistyössä Helsingin Yliopiston ja Folkhälsanin Koirien geenitutkimusryhmän kanssa. Norwichien pentukuolleisuuden selvittämisessä olemme päässeet isoja harppauksia eteenpäin ja yhteistyön tarkoituksena on löytää taustalla olevat geenivirheet. Osa ruumiinavauksissa todetuista pennun menehtymisen aiheuttaneista muutoksista vaikuttavat olevan perinnöllisiä. Geneettiset tutkimukset ovat meneillään ja tuloksista tullaan informoimaan tutkimuksen edetessä. Löydettyjen geenivirheiden avulla pystytään selvittämään menehtymisen aiheuttavia solutason mekanismeja. Geenivirheiden löytäminen myös mahdollistaa geenitestin kehittämisen jalostuksen avuksi, jolloin sairaiden pentujen syntyminen voidaan estää. Geenitutkimuksissa hyödynnetään sekä Eviraan että Koirien geenitutkimusryhmälle lähetettyjä näytteitä.

Mikäli pentu menehtyy voi kasvattaja edelleen halutessaan lähettää sen Eviran Seuraeläinpatologian laboratorioon tutkittavaksi. Ruumiinavauksella voidaan myös selvittää kaiken ikäisten Norwichin – tai Norfolkinterrierin sairauden / kuolinsyytä omistajan niin halutessa. Patologisanatomiset tutkimukset ovat maksullisia. Näytteistä tehtävät jatkotutkimukset ovat kasvattajalle / omistajalle maksuttomia. Tutkimuksessa eläimelle tehdään täydellinen ruumiinavaus ja sen yhteydessä otetaan talteen DNA-näyte geneettisiä tutkimuksia varten. Patologisanatomisen tutkimuksen jälkeen omistajalla on halutessaan mahdollisuus saada eläimelle maksullinen yksilötuhkaus ja omistaja saa kirjallisen tutkimusselostuksen. Kaikki aineisto ja yhteydenotot tutkimuksen tekijöihin ovat luottamuksellisia.

Oheisista linkeistä löytyy lisää tietoa Evirassa tehtävistä tutkimuksista ja hinnasto.

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/harrastuselainten-hyvinvointi-ja-terveys/

https://palvelut2.evira.fi/hinnasto/lista.php?source=1&order=a

Miten toimia, kun pentu kuolee tai syntyy kuolleena ja haluatte lähettää sen tutkittavaksi?

Tutkittavaksi lähetettävä pentu tulisi toimittaa mahdollisimman nopeasti, jäähdytettyinä, sanomalehteen käärittynä kylmävaraajalla varustetussa kylmälaukussa tai laatikossa, joko Matkahuollon kautta osoitteella, Evira, Seuraeläinpatologia, Matkahuolto, Helsinki, tai pennun voi myös itse tuoda tutkittavaksi, Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki.

Pennun mukana tulee olla täytettynä Evira.fi sivuilta saatava seuraeläinten ruumiinavauslähete

https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elaimet/elaintautitutkimus/

Mikäli lähetteen käytössä on ongelmia, voitte liittää mukaan vapaamuotoisen kirjeen, jossa kerrotte mahdollisimman yksityiskohtaisesti nartun synnytyksestä, pennun oireista, mahdollisesta lisäruokinnasta ja lääkityksistä.

Mikäli pentu tai pennut kuolevat viikonlopun aikana, tulisi ne säilyttää jääkaappilämpötilassa ja lähettää / toimittaa Eviraan seuraavana arkipäivänä.

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Kati Dillard, kati.dillard(at)evira.fi,  tel. 050 5695964 

Marjukka Anttila, marjukka.anttila(at)evira.fi

Marjo Hytönen, marjo.hytonen(at)helsinki.fi, tel. 029 4125779

Hannes Lohi, hannes.lohi(at)helsinki.fi

14.03.2018Päivitetyt vuoden 2017 NN kilpailun tulokset
06.03.2018NN Show 2018 - aikataulukirje
04.03.2018NN Show 2018 - koiramäärät
27.02.2018Kasvattajapäivä 2018 - kuvasatoa
27.02.2018Vuosikokous 24.2.2018
20.02.2018Jäsensihteeri tiedotta
27.12.2017Terveystutkimukset ja niiden anominen vuonna 2018
11.12.2017Vuolasvirtapalkinto 2017
01.12.2017Pukin konttiin
30.11.2017NN Show 2018

Siirry arkistoon »